STARWARS, L’ORIGEN

dESPADA LASERUn dels aspectes que simbolitza la saga de STARWARS té a veure amb l’espiritualitat, amb el sentit transcendent de la vida; trobem connexions amb les tradicions religioses orientals i elements morals de les cultures tradicionals d’Occident.

El fet que es tracti d’una ficció no li resta realitat. El món del pensament s’alimenta de mites i idees que reforcen o dissolen les nostres conviccions i, per tant, la nostra forma de veure i actuar en la vida. Per això Don Quixot és una font d’inspiració per a idealistes i enamorats de l’aventura, tot i que les seves peripècies transcorren en un món imaginari.

La guerra de les galàxies transmet metàfores no només a través del guió, sinó també a través de les seves imatges. Jung i Joseph Campbell, entre d’altres, ens han explicat la importància de les imatges associades a mites i símbols en la psique humana. Va ser Campbell, precisament, l’inspirador de George Lucas amb el seu mite de l’heroi. El viatge heroic de tota vida humana, explicat per ell, es transforma en la pel·lícula en una mística particular, amb reflexos budistes en ocasions i, en tot cas, amb un plantejament transcendent subjacent en l’argument. Una nova religió, la jedi, amb el seu ordre de monjos guerrers i la seva filosofia de vida, es construeix en la trama interestel·lar.

La vàlua dels jedis cinematogràfics no es basa en la seva corpulència física, la seva temeritat o la seva intel·ligència, sinó novament en el seu grau de connexió mística amb la Força, en la seva unió amb la idea de Déu, amb això que vivifica totes les coses, tot i que no tots arriben a sentir-ho.

El que esdevé és una lluita entre la llum i la foscor; no és simplement una batalla entre el bé i el mal. El que anomenem bé i mal es troba englobat en les tradicions antigues en un concepte més ampli, que tot ho abasta i tot ho conté: és la llum que arriba a tot arreu però en diferents graus. El mal és només absència del bé, tal com el pensament grec clàssic sostenia.

Aquesta pugna, que és l’eix sobre el qual gira tota la sèrie, es visualitza en les espases de llum; la llum es relaciona sempre amb la claredat de la ment i la saviesa o il·luminació de la tradició hindú. La font d’energia és una, una sola llum, i l’ombra que genera és el costat fosc.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s